Σε μαρασμό οι αστυνομικές υπηρεσίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Σε μαρασμό οι αστυνομικές υπηρεσίες στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 14960/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Προστασίας του Πολίτη

 

Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες στο νομό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα στα συνεργεία βρίσκονται 82 περιπολικά και δίκυκλα της ΕΛΑΣ, καθώς εξαιτίας των περικοπών στα κονδύλια δεν έχουν διατεθεί χρήματα για τη συντήρησή τους. Τη στιγμή που η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη καλπάζει, καθημερινά αυξάνονται οι κλοπές, οι ληστείες και οι επιθέσεις εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών, το αρμόδιο Υπουργείο αδρανεί και οδηγεί σε μαρασμό τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν υπηρεσίες και προσωπικό, που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενό τους τις περιπολίες, είναι ότι λόγω των οικονομικών περικοπών, δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για επιδιόρθωση του στόλου οχημάτων και μηχανών της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, από τα 30 περιπολικά της Άμεσης Δράσης, τα 10 είναι ακινητοποιημένα, καθώς παρουσιάζουν βλάβες και δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρησή τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μείωση των περιπολιών, αλλά και το γεγονός, ότι διαρκώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πληρωμάτων. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ομάδα ΔΙΑΣ, όπου συνολικά από τις 250 μηχανές οι 42 βρίσκονται για επισκευή, ενώ η αναμενόμενη ακινητοποίηση και άλλων μηχανών θα σημάνει πρακτικά  το τέλος των περιπολιών. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του θέματος και αντιμετωπίσει την κατάσταση, προτού οδηγηθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει στο νομό Θεσσαλονίκης με την ύπαρξη ακινητοποιημένων περιπολικών και μηχανών της ΕΛΑΣ;

 Απάντηση Υπουργείου